Tiada masa

Menemui adikku Ratna, sanak-saudara dan rakan-rakan yang dikasihi,
Semuga amalan dan ibadah kita hari ini lebih baik dari semalam, Insya Allah.

Ratna,
Minggu lepas hampir separuh pelajar tidak hadir ke kelas. Apabila di tanya, alasannya mudah – ada ujian, ada quiz dan ada pelbagai lagi alasan. Tetapi, samada mereka hadir atau tidak – kuliah perlu diteruskan.

Lalu, kak ngah katakan kepada pelajar-pelajar tersebut;

“Tahukah kamu..dari pengamatan saya, kebanyakan pelajar yang hadir walaupun mereka juga mempunyai ujian atau quiz – tidak menjejaskan keputusan ujian mereka. Malahan barangkali keputusan mereka lebih baik.”

“Tahukah kamu..setiap seorang Allah kurniakan 24 jam sehari semalam. Cuba kamu renungkan..dalam seharian apa yang telah kamu lakukan. Cuba kamu renungkan..dalam seminggu, sebulan dan setahun. Akhirnya, orang yang cemerlang dan berjaya di sisi Allah adalah orang yang menjaga masa mereka.”

“Sungguh, Allah telah bersumpah demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh.

“Kenapa? Kerana orang yang beriman, takut kepada Tuhannya. Takut masa yang diperuntukkan kepada mereka terbuang dengan sia-sia. Takut di padang mahsyar nanti akan ditanyakan tentang hal apakah yang kamu sibukkan?”

Tiba-tiba, seorang pelajar menyampuk,” Betul..ia banyak disebut di dalam quran.”

“Sungguh benar. Banyak sekali Allah berpesan di dalam quran. Jadi, kita tidak usah sibuk-sibuk dengan orang yang sering menyatakan mereka sibuk. Nanti..akhirnya kita tahu apakah hasilnya dari kesibukan itu.”

“Tidakkah kamu melihat, bagaimana orang yang mempunyai 24 jam waktu yang diberikan Allah kepadanya..tiba-tiba kita dapati dia telah khatam quran atau menghafaz beberapa surah. Tiba-tiba kita dapati ia telah menghasilkan sebuah buku, tiba-tiba dia telah melakukan itu dan ini. Sedangkan kita sibuk mencipta alasan yang mengesahkan diri kita tiada masa- tiada masa dan tiada masa. Renunglah diri sendiri..apa yang kita miliki?”

“Sedarkah kamu..masa itu keberkatannya datang dari Allah. Oleh itu, berdoalah untuk kecukupan masa. Bangunlah solat tahajjud – ia saranan Allah yang jelas di dalam quran.”

Ratna,
Allahu Akbar! Kadangkala Allah mengurniakan ilham kepada kita apabila merujuk kepada al-quran sebagai bahan rujukan serta misal bandingan. Peruntukkanlah, bacalah dan hafal walaupun lima baris ayat quran sehari serta faham maknanya. Insya Allah, walau kita kesuntukan masa, akhirnya ada sesuatu yang bermakna dalam tempoh peruntukan masa yang telah ditetapkan Allah kepada kita.

Wallahu’alam.

Semuga berjumpa lagi di lain lembaran. Salam sayang dari kami di Madinah al-Munawarrah.

- Rumah kecil di Jabal Uhod-

About rozaroslan

Living in Madinah
This entry was posted in Muhassabah, Taibah Universiti, Uncategorized. Bookmark the permalink.

13 Responses to Tiada masa

 1. misa says:

  Salam sejahtera,

  Benar, masa diberi setiap orang sama sahaja namun keberkatan waktu mempengaruhi nilai masa kita. Dahulu saya tidak kisah jika tidak punya masa untuk merenung dan membaca Al Quran. Sekarang baru terasa ruginya kerana tidak pernah memehami isi al quran sekalipun dilahirkan sebagai orang Islam.

 2. bukan pakar matematik says:

  Hijrah pandangna bukan tiada masa tapi tidak peruntukkan masa.

  Semoga kita semua dapat perunutkkan masa untuk urusan dunia dan urusan akhirat, kalau ia boleh dibahagi begitu. Namu hakikatnya semua adalah urusan akhirat, yang nisbahnyaialah 0:100 (sifar seratus) dan bukan 50:50 yang sikatakan seimbang dunia akhirat.

  Tabarakallah.

 3. sharifah says:

  Assalamualaikum…semoga diberkati Allah sentiasa setiap masa

  ketahuailah bahawa yg paling jauh itu masa yg telah kita tinggalkan
  Yang paling dekat itu mati
  Yang paling berat itu amanah dan tanggung jawab
  Maka hargailah masa yg tinggal sedikit ini utk pikul tanggung jawab..terima kasih pn Roza catatan tulus utk semua rakan pembaca.

 4. foziah says:

  as salam
  terima kasih pn roza, masa tdk menanti kita, tlg doakan sy mula menghafaz surah2 lazim

 5. hzm says:

  Salam Sejahtera Pn Roza,

  Pengurusan masa juga satu ujian kepada kita dan hanya mereka yang bijak berjaya dalam perkara ini.

 6. alihassan says:

  Assalam puan.

  Kenapa blog Prof Kamil tak boleh dibuka.

  Tk

 7. kak yun says:

  Assalamualaikum,
  Terima kasih dengan tazkirah di atas……ada ketika tersentak….terfikir tidak cukup masa untuk beramal, setiap detik mendekatkan aku kepada kematian..menuju kehidupan yang abadi… Ya Allah bantu kami untuk senantiasa mengingatiMU …amin

 8. hj fauzi says:

  apa khabar Prof..lama tidak menulis..

 9. mas says:

  assalamualaikum,

  mungkin kak roza boleh berkongsi teknik bangun malam saya ada anak kecil 6 bulan, dugaan betul utk bangun malam.

 10. rozaroslan says:

  Salam sejahtera Mas,

  Allah menganugerahkan kepada kita setiap masa untuk bangun malam. 1-Kita dikejutkan untuk buang air. 2- Dikejutkan oleh anak kecil untuk menyusu atau salin lampin. 3- Bangun kerana kepanasan atau di ganggu nyamuk. 4-Sahur di bulan Ramadhan. Tanyalah diri..jawapannya ada dalam hati.

 11. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to
  get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 12. Leer más says:

  I truly love your website.. Great colors & theme.
  Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own site and would like to know where you
  got this from or just what the theme is called. Kudos!

 13. Katrina says:

  When some one searches for his required thing, so
  he/she wishes to be available that in detail, therefore
  that thing is maintained over here.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>