Tiada masa

Menemui adikku Ratna, sanak-saudara dan rakan-rakan yang dikasihi,
Semuga amalan dan ibadah kita hari ini lebih baik dari semalam, Insya Allah.

Ratna,
Minggu lepas hampir separuh pelajar tidak hadir ke kelas. Apabila di tanya, alasannya mudah – ada ujian, ada quiz dan ada pelbagai lagi alasan. Tetapi, samada mereka hadir atau tidak – kuliah perlu diteruskan.

Lalu, kak ngah katakan kepada pelajar-pelajar tersebut;

“Tahukah kamu..dari pengamatan saya, kebanyakan pelajar yang hadir walaupun mereka juga mempunyai ujian atau quiz – tidak menjejaskan keputusan ujian mereka. Malahan barangkali keputusan mereka lebih baik.”

“Tahukah kamu..setiap seorang Allah kurniakan 24 jam sehari semalam. Cuba kamu renungkan..dalam seharian apa yang telah kamu lakukan. Cuba kamu renungkan..dalam seminggu, sebulan dan setahun. Akhirnya, orang yang cemerlang dan berjaya di sisi Allah adalah orang yang menjaga masa mereka.”

“Sungguh, Allah telah bersumpah demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh.

“Kenapa? Kerana orang yang beriman, takut kepada Tuhannya. Takut masa yang diperuntukkan kepada mereka terbuang dengan sia-sia. Takut di padang mahsyar nanti akan ditanyakan tentang hal apakah yang kamu sibukkan?”

Tiba-tiba, seorang pelajar menyampuk,” Betul..ia banyak disebut di dalam quran.”

“Sungguh benar. Banyak sekali Allah berpesan di dalam quran. Jadi, kita tidak usah sibuk-sibuk dengan orang yang sering menyatakan mereka sibuk. Nanti..akhirnya kita tahu apakah hasilnya dari kesibukan itu.”

“Tidakkah kamu melihat, bagaimana orang yang mempunyai 24 jam waktu yang diberikan Allah kepadanya..tiba-tiba kita dapati dia telah khatam quran atau menghafaz beberapa surah. Tiba-tiba kita dapati ia telah menghasilkan sebuah buku, tiba-tiba dia telah melakukan itu dan ini. Sedangkan kita sibuk mencipta alasan yang mengesahkan diri kita tiada masa- tiada masa dan tiada masa. Renunglah diri sendiri..apa yang kita miliki?”

“Sedarkah kamu..masa itu keberkatannya datang dari Allah. Oleh itu, berdoalah untuk kecukupan masa. Bangunlah solat tahajjud – ia saranan Allah yang jelas di dalam quran.”

Ratna,
Allahu Akbar! Kadangkala Allah mengurniakan ilham kepada kita apabila merujuk kepada al-quran sebagai bahan rujukan serta misal bandingan. Peruntukkanlah, bacalah dan hafal walaupun lima baris ayat quran sehari serta faham maknanya. Insya Allah, walau kita kesuntukan masa, akhirnya ada sesuatu yang bermakna dalam tempoh peruntukan masa yang telah ditetapkan Allah kepada kita.

Wallahu’alam.

Semuga berjumpa lagi di lain lembaran. Salam sayang dari kami di Madinah al-Munawarrah.

- Rumah kecil di Jabal Uhod-

About rozaroslan

Living in Madinah
This entry was posted in Muhassabah, Taibah Universiti, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>