Semeter kain lace

Travelog Impian Abadi : Itu yang tertulis...

Menemui adikku Ratna, sanak-saudara dan rakan-rakan yang dikasihi,
Semuga dirahmati Allah sentiasa.

Ratna,
Khabarnya di Malaysia sekarang musim cuti sekolah. Jauh-jauh begini, kami masih menerima jemputan kahwin yang dihantar via e-mail. Atau paling tidak, mereka download foto-foto via FB. Masya Allah Tabarakallah! Melihat singgahsana majlis perkahwinan anak-anak mereka, ia bagaikan di dalam istana. Subhanallah! Alhamdulillah! Allahu Akbar! Ramai rupa-rupanya rakan-rakan seusia kami sudah mula bermenantu!

Lalu, kak Ngah teringat kenangan – impian yang diangan-angankan zaman remaja. Ia dicatat di dalam buku ke 2 Travelog Impian Abadi: Itu yang tertulis. Antaranya dicatatkan dalam bab SEMETER KAIN LACE.

Berkahwin awal adalah pilihan saya!

Dan saya mempunyai impian bagaimana majlis perkahwinan tersebut patut berlaku. Impian pengantin remaja.

Setiap kali melintas kedai majalah dan surat khabar, saya pasti membelek-belek majalah yang ada terutamanya yang memuatkan gambar pakaian pengantin, hantaran, tempat persandingan dan bilik pengantin. Saya pasti akan tersenyum dan berangan-angan membayangkan saya berada di set majlis perkahwinan yang begitu anggun sekali.

Impian pertama, saya ingin sekali mengadakan majlis perkahwinan di dalam taman. Di pintu gerbang dihiasi dengan bunga-bunga mawar putih dan kuning yang segar dengan haruman menawan. Kek perkahwinan saya bertingkat-tingkat dan diijabkabulkan di bawah teduhan gazebo.

Impian kedua, saya ingin sekali memakai gaun sutera dan kain lace bersulam mewah dan tebal. Gaun kembang, panjang berjela seperti seorang puteri raja di dalam buku cerita dongeng dahulu kala. Gaun saya nanti akan dipegang oleh dua orang pengiring dan diapit oleh pari-pari kecil yang comel.

Impian ketiga, saya ingin sekali jamuan makan untuk para tetamu diadakan di hotel besar. Seluruh kaum keluarga, sanak saudara dan rakan-rakan akan dijemput untuk sama-sama menghadirinya.

“Adik manis, majalah pengantin itu tidak boleh baca. Kena beli. Harganya cuma RM9 sahaja”

Pop! Majlis perkahwinan impian di dalam angan-angan saya terbantut serta-merta. Terbang hilang melayang dikejutkan oleh penjaga kedai berketurunan India. Beliau tersenyum melihat saya.

“Ops.. sorry ya. Saya tenguk-tenguk sahaja”

Setiap awal bulan, saya akan berkira-kira dan mengagih-agihkan pendapatan. Bayaran untuk Chek, tambang, hantaran, hadiah untuk mak dan sebahagian kecil untuk saya membeli kelengkapan diri.

Cukup-cukup sahaja.

Allah maha berkuasa di atas segalanya. Takdir Allah, suatu hari Chek mempelawa saya untuk “bermain kutu” dengan sanak-saudaranya. Setiap bulan saya perlu mencarum sebanyak RM50 untuk sepuluh bulan. Pencarum akan mencabut undi dan menerima duit kutu apabila sampai waktunya.

Saya khabarkan perkara tersebut kepada abang Kamil. Beliau berjanji akan menambahkan sebanyak RM50 lagi supaya caruman saya nanti menjadi RM100 sebulan. Apabila sampai giliran, saya akan menerima RM1,000.

Alhamdulillah! Saya bermain kutu. Dan saya membuat satu permintaan supaya giliran saya jatuh dua bulan sebelum tarikh majlis pernikahan.

Kutu?

Suatu masa dahulu “kutu” telah mengeratkan kasih sayang saya terhadap mak. Kerana kutulah mak membelai rambut saya. Meraut setiap helai rambut yang dipenuhi telur-telur kutu. Menyikat dan menyampunya. Kutu itu datang kerana kasih sayang Allah. Kini, kutu itu datang lagi. Memulihkan semangat yang hampir hilang kerana kekurangan kewangan.

Setiap bulan kami ke Kuala Lumpur untuk membeli barangan hantaran yang harganya sangat berpatutan. Saya hanya mampu menyediakan peruntukan sebanyak RM100 sahaja. Tidak lebih dari itu. Jika lebih daripada jumlah yang diperuntuk, abang Kamil akan menampungnya.

“Abang Kamil hendak apa?”

“Briefcase”

Jadi, kami akan membeli barangan hantaran yang bakal digunakan untuk ke pejabat nanti. Beg tangan, kasut, seluar panjang, kemeja dan kain ela. Setiap bulan satu barang.

Saya juga cuba mengintai-intai harga sepasang pakaian lace. Ya Allah! Semeter sahaja harganya hampir mencecah ratusan ringgit. Malah ada yang harganya beribu-ribu.

Saya tidak mampu.

Memang tidak mampu. Namun dengan duit kutu yang baru diterima, saya kuatkan hati untuk membelinya. Walaupun yang paling murah sekali. Biar impian menjadi nyata.

“Berapa meter you mahu?”

“Semeter sahaja boleh?”

Kain lace itu saya gandingkan dengan sepasang kain satin berwarna putih susu. Dengan nasihat dari tukang jahit, kain lace itu dijahit pada bahagian hadapan, sedikit di lengan tangan dan rendanya dada.

Beberapa bulan sebelum majlis, mak bertanyakan tentang baju pengantin, tempat persandingan dan bilik pengantin saya. Mak tanyakan berapakah peruntukan yang saya ada. Mak tanyakan apakah lagi yang diinginkan oleh saya.

“Mak, pilihlah apa sahaja. Saya tiada apa-apa yang diinginkan. Tidak ada langsung di dalam kepala”

Tiada majlis perkahwinan di dalam taman. Tiada kek yang bertingkat-tingkat. Tiada gaun pengantin puteri zaman dongeng. Tiada pari-pari yang comel datang mengiring. Saya tidak mampu dan saya kuburkan segala keinginan tersebut.

Semeter kain lace. Itulah yang saya mampu!

About rozaroslan

Living in Madinah
This entry was posted in Keluarga, Muhassabah. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>