Guru saya menulis untuk Aroma antara Benua

Dr SAADIAH MOHAMAD
Profesor Ekonomi
Universiti Teknologi MARA

Bismillahirahmanirrahim

Tentu sekali ia bukan suatu kebetulan untuk menerima panggilan sejauh Madinah – bagi membaca manuskrip Bukan Sekadar Resepi – ketika saya pula berada di bandaraya Ho Chi Min. Agak saya ia bersesuaian dengan tema buku ini, Aroma Antara Benua. Saya terkejut dengan panggilan sejauh 7000 KM namun segera bersetuju dengan pemintaan ini. Roza Roslan mempunyai tempat di hati saya.

Beliau merupakan bekas pelajar – MBA UiTM – saya pada 2007 mengikuti kuliah Managerial Economics. Ia ingatan jelas kerana bersebab. Pertama, Roza adalah kumpulan pelajar matang belajar sambil bekerja. Kelas hanya bermula jam 6.30 petang. Tentu sekali saya mengingati Roza dan rakan-rakan kerana kuliah berlangsung pada bulan Ramadhan. Kami berbuka puasa bersama di dalam kelas. Masing–masing membawa bekal dan sama-sama berkongsi makanan.

Kedua, Roza pelajar cemerlang. Tidak mudah untuk mendapat A bagi mata pelajaran ini. Beliau termasuk dalam golongan segelintir. Ia berkait rapat dengan sifat beliau sebagai pelajar yang sangat tekun, rajin, berminat dan fokus dengan apa yang dilakukan. Sifat-sifat ini tidak terlalu sukar untuk dikutip melalui Aroma antara Benua, InsyaAllah.

Namun ada sesuatu yang luar biasa tentang hubungan kami berdua. Ia berlaku di luar sedar. Roza adalah anak murid saya, manakala suami – Haji Zainul – merupakan anak murid Prof MKI, suami Roza. Suami saya sangat meminati blog Prof MKI dan sentiasa berkongsi ilmu yang diperolehi melalui tulisan beliau. Kami pernah membaca buku Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman karya Prof MKI dan Travelog Cinta Abadi: Masa yang Berlalu karya pertama Roza. Bagaimanapun, saya belum berkesempatan membaca buku Bukan Sekadar Resepi yang terdahulu.

Buku ini, Aroma antara Benua adalah yang pertama seumpamanya pernah saya baca. Ia amat menarik kerana terdapat beberapa gaya dan elemen penulisan yang berbeza. Misalnya, unsur-unsur travelog melatari resepi masakan. Roza berjaya mengetuk pintu hati khalayak supaya merenung dan bermuhasabah diri berdasarkan perjalanan dan perlakuan kehidupan pada masa lampau melalui makanan. Ia dilalui oleh semua orang kerana makanan adalah keperluan asas manusia.

Roza membuka keajaiban melalui buku ini dengan menggabungkan nilai ketuhanan di dalam resepi masakan. Ia tidak terlalu janggal buat saya yang berpeluang mengenali pasangan ini – Roza dan Prof MKI – yang bukan sahaja berkasih sayang tetapi berani melakukan pelbagai kelainan.

Kehidupan mereka memang begitu!

Ia berbeza. Misalnya, saya menemui serimuka pistachio dan sambal belacan buah plum. Roza dengan berani mencadangkan plum boleh diganti dengan blueberries atau gooseberries. Ketika di UK, saya langsung tidak terlintas mahu melakukannya. Namun saya sempat merebus brussel sprout untuk dicicah dengan sambal belacan. Tersirat ia bukan soal makanan. Roza mengajar kita agar tidak perlu mengikut apa yang dilakukan oleh orang lain atau mengikut kebiasaan. Terbaik, gunakan pertimbangan sendiri dan ia perlu mendapat redha dariNya. Ilham adalah milik Allah. Lalu kita perlu bersyukur untuk itu.

Itulah yang dapat saya kutip apabila usai membaca buku yang sangat bermakna ini. Ia kisah hubungan manusia dengan PenciptaNya. Saya menyaksikan kebergantungan tinggi Roza terhadap Allah SWT melalui kekerapan berdoa dan keyakinan perasaannya. Ia bukan hanya di tikar sejadah tetapi ketika mengadap kuali dan belanga. Konsep ingat Allah sepanjang masa memberi kekuatan ketika mana diuji dengan kesusahan mahupun kesenangan.

Membaca kisah Roza membuatkan saya merenung jauh ke dalam diri. Ia kisah kami sekeluarga. Ketika berada di UK dan US, kami juga membina pertalian dengan meraikan sahabat handai dari serata benua menjamu selera di rumah. Ia tabiat berterusan sehinggalah kami mempunyai kenalan dari Turki, Iran, Sudan, Perancis, Somalia, Arab Saudi dan pelbagai negara lain.

Ia menjadi salah satu sekolah terbaik membantu perkembangan personaliti anak-anak membesar dengan memahami dan menghormati tradisi dan budaya orang lain. Malah ia membentuk minda terbuka dan global. Sekali lagi ia berkait rapat dengan jemputan makan-minum yang menjadi teras penceritaan buku ini.

Roza membawa saya dan khalayak menjelajah dari tiga Jaya – Kelana, Subang dan Petra – sehinggalah merentasi kepulauan UK – London Dundee, Bangor, Liverpool dan Manchester – serta melintasi – Paris, Marakesh, Dakha, Kashmir dan Beijing – sehinggalah mereka mendarat di Madinah. Ia perjalanan panjang dicatatkan secalit darinya melalui Aroma antara Benua.

Buku ini membuka hati saya untuk kembali ke dapur setelah sekian lama disibukkan dengan segala macam kerja yang tidak pernah berhabisan. Kecur air liur apabila membaca resepi makanan kegemaran umpamanya, Scottish Shortbread, Tabbouleh, Sayadieh Maqloobeh dan Hummus. Resepi yang di ketengahkan kelihatan doable dan tidak terlalu sukar.

Percaya atau tidak, saya teringat buku resepi lama yang ditulis pada zaman pengajian di Sekolah Tun Fatimah. Saya bergegas ke dapur dan mula mencari-cari. Allahu Akbar, di celah-celah begitu banyak buku resepi yang saya dan anak – Qurratul Ain – kutip selama ini terselit buku resepi lama yang telah usang, kuning dan sudah mula rabak.

Aduhai, ia kenangan bagaimana seorang budak kampung dari Terengganu belajar memasak di sebuah sekolah yang cukup lengkap kemudahannya. Buku ini membawa saya kepada laluan lampau. Lalu saya merenung diri, melihat pelbagai nikmat lain yang telah Allah anugerahkan sehingga kini.

Saya terpandang ramai individu yang saya kenali apabila menatap helaian demi helaian buku ini. Saya terasa arwah ayah dan ibu di sisi. Malah kelihatan rakan-rakan yang banyak membantu dan berjasa. Roza menceritakan erti kasih sayang dan hidup berkeluarga. Ia kasih sayang di antara anak dan ayah, suami dan isteri, ibu dan anak, serta erti persahabatan yang dibina ikhlas semata-mata kerana Allah.

Mata saya terpaku, hati terasa sayu dan jiwa terkesan ketika membaca bab terakhir buku ini. Ia mengingatkan saya tentang titik akhir satu perjalanan. Segalanya, termasuklah resepi yang pernah kita cuba dan bergelak ketawa bersama masakan terhidang di meja, pastinya akan berakhir. Bacaan saya terhenti sejenak, berdoa agar semoga apa jua yang kita lakukan atas niat mendapat redhaNya. Akhirnya – mudah-mudahan – ia mendekatkan kita ke syurga dan menjauhkan kita dari neraka.

Saya mahu menulis panjang. Namun saya telah diberi had ruang yang perlu dipatuhi. Kesimpulan ringkas – memadailah jika saya ungkapkan – buku ini mempunyai nilai intelektual apabila Roza mengangkat sebuah buku yang mengandungi resepi menjadi bahan bacaan melangkaui deria rasa dan selera. Beliau secarai santai dan berhemah menghidangkan ibrah atau learning points dalam setiap pengalaman yang telah dilaluinya. Buku ini bukan hanya untuk wanita. Bacalah wahai kaum lelaki untuk menyelami rasa halus hati seorang wanita. Mungkin beliau orang yang paling hampir dalam hidup kita!

Saya akhiri pandangan ringkas ini dengan memetik kata-kata Sinan ibn Abdulmenan arkitek tersohor zaman Turki Othmaniah tentang ilmu pengetahuan. Beliau pernah berkata,

I saw the monuments — the great ancient remains. From every ruin I learned, from every building I absorbed something.

Tahniah Roza, anda sememangnya seorang yang gigih dan penulis yang berbakat. Moga terus berkarya kerana karya anda membawa impak dan menyentuh banyak jiwa dan hati.

Sedikit permintaan, “sesekali berdoalah untuk saya yang pernah menjadi gurumu agar kita dapat bertemu di Firdaus”.

Allahu Akbar. Allahu Akbar. Allahu Akbar.

About rozaroslan

Living in Madinah
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

15 Responses to Guru saya menulis untuk Aroma antara Benua

 1. iamja says:

  Subhannallah.. Sangat tersentuh dengan komen Dr Saadiah Mohamad. Moga saya diberi rezeki untuk membaca buku terbaru Puan Roza. Amin.

 2. Balqis says:

  Assalamualaikum,

  Tahniah. Kagum dengan Puan Roza kerana memanfaatkan masa yang ada tanpa sedikitpun dibiarkan lopong. Saya nampak bagaimana penuhnya terisi masa puan dengan terhasilnya buku ini genap setahun di Madinah. Memikul tugas isteri yang tak perlu diceritakan jadual kerjanya, bekerja, memasak untuk tetamu Allah, menulis, menjadi guru besar untuk kelas di rumah, malah yang paling penting masih sentiasa ke Haram untuk berjamaah serta berhalaqah. SubhanAllah. Kitalah yang mencipta alasan dengan mengatakan tidak sempat…. hendak seribu daya.

 3. zinnirah says:

  Masya Allah, semuanya hebat-hebat Pn Roza & Dr Saadiah. Tahniah. Terasa kerdil diri ini disisiMU Ya Allah. Ya Allah aku juga ingin berjaya seperti mereka didunia & akhirat, dengan redhaMUyang sangat aku butuhkan. Semoga pn Roza terus sukses, Amiinnn….

 4. kak nor asiah hashim says:

  assalammualaikum Pn Roza,
  membaca prakata Dr Saadiah saja sudah menarik minat kakak utk memiliki buku resepi kedua puan. Berdasarkan buku resepi pertama puan, saya percaya ianya bukan sekadar buku resepi tapi penulisan tentang kasih sayang sesama insan dan hubungan insan terhadap yg Khaliq, terima kasih puan kerana sentiasa mengingati pembaca terhadap Allah dlm apa jua situasi. Sayu dan sangat mengesankan apabila membaca permintaan seorang guru kpd muridnya, ….. “sesekali tolong doakan…….

 5. Siti Esah Abd Ghani says:

  Subhanallah. Tersentuh hati saya mbaca komen Dr. Saadiah. Saya tak pandai menulis ttpi sangat berminat mbaca. Saya telah membaca semua buku2 Pn Roza dan Prof. Kamil dan sentiasa tertunggu2 buku2 seterusnya. Ya Allah panjangkan umur pasangan ini supaya kami dapat lagi menimba ilmu drpd mereka dan sentiasa mengharapkan doa2 dr mereka, Aamiiin Ya Rabb.

 6. ummi says:

  Assalamualaikum Puan Roza…Menghayati bait2 pendapat dan pandangan Dr. Saadiah membuatkan saya ingin memiliki dan akan pasti saya cari buku Aroma Antara Benua ini…Tiba2 terasa diri ini tertinggal jauh kebelakang dan mula merasakan ada sesuatu yang perlu saya cari di dalam buku ini terutamanya dalam bab mendekatkan diri kepada Yang Esa biarpun melalui bunyi sudip, periuk dan belanga di dapur…

  Saya sudah dapat merasakan, saya juga tidak perlu menghentikan perkongsian yang telah saya buat selama ini dengan teman2 alam maya melalui dapur alam maya dan saya sentiasa cuba membuatkan ia sebagai satu sumbangan dan jariah yang tidak seberapa dari saya buat mereka yang ingin mengikat kasih sayang berkeluarga melalui masakan. Kegembiraan akan lebih terasa bila resepi-resepi kita dapat memberi sumbangan kewangan buat mereka…alhamdulillah. Ya, saya perlu mencari masa itu….secepat mungkin dan jangan lambat-lambat hendaknya…

  Buat Puan Roza dan Prof Kamil, saya amat sanjung tinggi akan segala usaha dan perkongsian yang telah dibuat…semoga kalian sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah jua…Amiiinn…

 7. hzm says:

  Salam Sejahtera Pn Roza,

  Membaca tulisan Prof. Dr. Saadiah menaikkan bulu roma saya, “Aroma antara Benua” tak sabar saya menanti, mudah-mudahan diberi kesempatan oleh Allah SWT

 8. Maznah Hashim says:

  Assalam…Semoga Pn Roza seisi keluarga sentiasa dalam peliharaan Allah…

  Pengajaran yg penting buat saya sepanjang mengenali dua insan yg istimewa ini, TIADA LAGI ALASAN … dan sedarlah bahawa kita mesti menangguhkan KESENANGAN kita di dunia ini untuk KEHIDUPAN YG KEKAL ABADI…

 9. kak ros says:

  mm..tak sabarnya nak dapatkan buku Aroma antara benua ni. Buku Bukan Sekadar Resepi tu dah saya dapatkan dan cuba resepi resepinya. Terima kasih..memang sangat mengeratkan hubungan kami suami isteri kerana suami saya sangat suka buatkan saya Roti Mariam resepi Kak Roza. Terima kasih..

 10. Anonymous says:

  assalamualaikum Puan Roza dan keluarga dan juga Dr Saadiah dan keluarga..
  senyum sendiri saya membaca entri ini..sesungguhnya Puan Roza telah membuka peluang kepada mereka yang dikenali untuk menjadi penulis seperti Puan Roza suatu hari nanti..saya pasti tulisan Dr Saadiah adalah hasil karya yang asal ..tulisan yang simple but significant..semuga anda berdua berjaya di dunia dan di akhirat..

 11. foziah says:

  as salam, terharu baca tulisan Dr Saadiah. Semoga semua dpt baca buku baru Pn Roza yg baru ni seperti buku terdahulu BSR. terima kasih Pn Roza. terus2kan menulis d sini sbb ada rasa rindu d hati terhadap nasihat2 yg d berikan, ia membuka minda dan memberi inspirasi utk menjadi lebih baik dpd semlm.

 12. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah..Ilham miliknya sangat luas…

  Saya mendapat kerja baru, saya teringat kisah kak roza yang bergaya ketika mendapat pekerjaan di Kuala Lumpur dan bekerja dihadapan bangunan KLCC…setelah melalui saat kesedihan ketika mengikut suami bertugas di Sarawak..
  Perjalanan saya masih panjang…cabaran sangat besar kerana tugas saya memerlukan ke pelantar minyak.Anak-anak menjadi ujian untuk saya…InsyaAllah..Kepada Allah saya berserah…
  Semoga kita semua dibawah rahmah Allah, Didoakan semua pembaca dan penulis blog diberkati umurnya, Amin

 13. nory says:

  x sbr memiliki buku tbaru pn roza…nasihat dn peringatan mberi kekuatan dn smangat..

 14. mahathir says:

  Alhamdulillah….penulisan yang teramat menarik, menyentuh sanubari dan seolah-olah cukup perisanya….terima kasih

 15. Pingback: Red Payments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>