Memoir Ramadhan – Bubur lambuk

Ramadhan mempunyai pelbagai pengertian bagi setiap individu samada yang menjalani ibadah puasa atau sebaliknya. Barangkali ada memoir indah yang boleh dikenang sejak ianya diperkenalkan.

Saya terkenang seorang rakan, setiap kali di bulan Ramadhan beliau pasti menyediakan bubur lambuk yang enak. Bubur itu diagih-agihkan kepada rakan-rakan, jiran-jiran dan masjid atau surau yang berhampiran. Hampir setiap tahun begitu. Katanya;

Seingat saya, arwah bapa akan mengayuh basikal di awal pagi hampir setiap hari ke pasar di pekan kecil daerah kami. Jauhnya hampir 6 km pergi dan balik. Tujuannya hanya untuk mendapatkan tulang bersalut daging segar.

Di rumah, arwah ibu pula sibuk menyediakan bahan ramuan untuk dijadikan bubur lambuk. Ibu akan merebus tulang serta daging sehingga empuk.

Aroma rempah dari sup daging meruap-ruap memenuhi setiap ruang rumah papan kami. Saya hampir-hampir mahu meminta izin dari ibu untuk berbuka puasa.

Rakan itu bercerita sambil merenung jauh, seolah-olah membayangkan beliau sedang berada di era itu. Ingatan beliau berjaya membawa memoir zaman kanak-kanaknya untuk kami turut merasai dan berada di situ.

Ibu akan memujuk kami yang masih kecil supaya tidur jika di hari minggu. Bagaimana mungkin? Haruman bubur lambuk menusuk-nusuk ke hidung kami. Kami langsung tidak dapat melelapkan mata walau sepicing pun.

Rakan itu tertawa mengingatkan gelagatnya bersama adik-beradik melawan naluri yang kelaparan lantaran berpuasa. Penawar paling mustajab adalah tidur di siang hari.

Katanya, beberapa jam sebelum berbuka, ibubapa mereka sibuk membungkus bubur ke dalam bekas pelastik untuk diagih-agihkan di sekitar masjid dan surau. Bubur akan dimasukkan ke dalam mangkuk-mangkuk kecil pula untuk jiran berhampiran.

Bapa selalu berpesan,ā€¯Ingat! Allah sentiasa melihat perbuatan kita walau di mana sahaja.

Rakan itu bercerita lagi;

Allahu Akbar! Ada kisah nakal. Pernah suatu ketika, saya bersama abang membawa mangkuk terakhir – yang diperuntukkan kepada jiran- di belakang rumah yang tiada berpenghuni. Di situ kami berjamu selera.

Malangnya, perbuatan kami dapat dikesan. Bagaimana? Seorang jiran bertanya kepada bapa mereka, kenapa tidak memasak bubur pada hari itu? Benar, mangkuk terakhir itu sepatutnya untuk jiran itu.

Akal singkat kami berfikir, tentulah mereka tidak perasaan. Lagipun kami tidak menghantarnya untuk sehari sahaja. Hanya pada hari itu sahaja.

Kami melihat beliau tertawa besar. Diam-diam beliau berpaling ke belakang, perlahan-lahan mengangkat hujung lengan tangan baju sambil mengesat airmata. Masya Allah tabarakallah! Begitulah uniknya perasaan halus ciptaan Tuhan.

Barangkali semangkuk bubur lambuk – hanya makanan biasa-biasa. Namun, ia datang bersama rindu yang tersemat di hati. Rindu mendalam terhadap ibubapa yang telah lama menemui pencipta yang maha berkuasa. Rindu itu datang menjelma malah membuak-buak setiap kali menjelang Ramadhan. Lantaran rasa kasih, rindu itu membuatkan rakan itu meneruskan tradisi ibubapanya. Ilmu yang sedikit itu terlamu amat besar lagi bererti apabila sempat diturunkan kepadanya.

Itulah ilmu yang dipinjamkan oleh Allah kepada ibubapa. Kini disampaikan pula kepada saya. Ia tidak boleh di bawa mati. Begitulah, setiap kali Ramadhan saya wakafkan ilmu dan tenaga bagi menyediakan bubur lambuk ini di masjid kariah kawasan perumahan. Jika ada sedikit kebaikan, mudah-mudahan Allah limpahkan palaha itu untuk mereka. Moga Allah lapangkan kubur mereka, mengampunkan segala dosa, memasukkan mereka terus ke dalam syurga bersama orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Kami mahu bertemu di sana.

Sungguh benar. Ia bukan sekadar bubur lambuk. Namun, didalamnya ada resipi penuh kerinduaan, ada ilmu bermanafaat dan amalan jariah yang diteruskan.

Allahu Akbar! Bukankah itu tanda-tanda kebesaran Allah? Tidakkah kita mahu memikirkan kekuasaanNya? Sungguh, ia BUKAN SEKADAR RESIPI.

About rozaroslan

Living in Madinah
This entry was posted in Kerenah anak-anak, Masakan, Muhassabah. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>