Memoir Ramadhan – Nasi Goreng

Seingat saya, kami adik-beradik mula belajar berpuasa seawal usia 6 tahun. Abah dan emak mengajar kami agar berpuasa separuh hari. Apabila hari mula menjelang petang – ketika tekak sudah tidak dapat menahan kehausan – kami akan menuntut untuk berbuka.

Biasanya emak akan memujuk, agar kami dapat menahan sekadar satu jam lagi. Emak juga menyarankan agar kami tidur. Namun, kanak-kanak tetap dengan sikapnya suka bermain-main. Ketika bermain, kami sering terlupa bahawa sedang menjalani ibadah berpuasa.

.

Berpuasa di zaman kanak-kanak, kadar ketahanannya tidak lama. Usai bermain, kami akan menuntut untuk berbuka puasa – berkali-kali dan berulang-ulang. Sehingga emak simpati lalu memberikan kelulusan.

Biasanya kiraan puasa pada zaman kanak-kanak adalah cantuman beberapa hari. Hari pertama separuh hari, di campur dengan hari ke dua, juga separuh hari. Jadi apabila orang bertanya,” Awak sudah berpuasa berapa hari? Kami akan menjawab satu hari.

Tidak hairanlah, jika dalam sebulan ramadhan, kanak-kanak akan berkata bahawa mereka sudah berpuasa beberapa hari tertentu. Sebenarnya – kebanyakannya adalah cantuman puasa separuh-separuh hari sahaja!

Ketika zaman kanak-kanak, kami hanya akan berpuasa sekiranya dikejutkan oleh abah dan emak untuk bangun bersahur. Abah akan mengajar kami niat berpuasa, setiap kali sebelum menjamah hidangan sahur. Selain itu, pada malam sebelumnya, kami juga telah diajar niat untuk sebulan berpuasa.

Ingat ya. Niat berpuasa esok hari kerana Allah taala.

Itulah pesanan-pesanan yang dibuat sebelum tidur. Namun, sekiranya kami tidak terjaga untuk bagun bersahur atau terjaga ketika azan subuh sudah berkumandang, maknanya kami tidak perlu berpuasa. Biasanya, jika ada orang yang bertanya kenapa kami tidak berpuasa? Jawapan mudah sudah tersedia;

Malam tadi kami terlupa niat. Lagipun tidak terbangun untuk bersahur.

Subhanallah! Ia suatu tiket besar yang menghalalkan kami makan di hadapan khalayak. Tanpa rasa bersalah. Tanpa silu.

Begitulah. Apabila usia meningkat, masa menahan lapar juga turut dipertingkatkan. Jika sebelum menduduki alam persekolahan, kami dibenarkan berbuka seawal azan zohor. Ketika awal persekolahan, kami dijanjikan boleh berbuka puasa ketika azan waktu asar.

Namun, ia masih lagi bergantung kepada makan sahur. Jika tidak bersahur, maka keesokannya kami tidak akan berpuasa walaupun di waktu persekolahan. Ia tiket besar untuk kami membeli sepiring nasi goreng atau mee hoon di kantin sekolah.

Sahur sangat besar ertinya bagi kanak-kanak seusia kami ketika itu. Namun, seingatnya kami tidak pernah memilih apa sahaja hidangan sahur yang emak sediakan. Ia sangat berbeza dengan zaman anak-anak sendiri.

Anak ketiga kami, Amirul sangat pemakan budaknya. Sehingga berumur 14 tahun, beliau akan bertanya juadah sahur yang bakal saya sediakan. Ia selalunya ditanya, seusai kami berbuka puasa. Ketika makanan masih terhidang di hadapan mata.

Mama, makan apa sahur nanti?

Mama buat roti bakar, boleh?

Nasi…Amirul mahu nasi goreng.

Allahu Akbar! Ketika berjauhan, ungkapan itu bagai terdengar-dengar. Barangkali perbualan itu telah lama berlalu. Ketika anak-anak masih lagi meminta-minta mahu makan itu dan ini. Malahan ibu-ibu pula, sengaja bertanya bagi pemangkin untuk mereka bangun bersahur.

Masa berlalu, anak-anak membesar dan zaman beredar. Namun,perbualan ringkas seperti itu pasti di rindu. Ia ikatan kasih antara ibu dan anak.

Bukankah itu tanda-tanda kebesaran Allah Subhanawatalla? Sungguh, ia BUKAN SEKADAR RESIPI.

About rozaroslan

Living in Madinah
This entry was posted in Kerenah anak-anak, Masakan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>