Berhijrah kerana Allah

‟Puan, perlukah saya berubah hanya kerana seseorang meminta saya berbuat begitu?” Itulah antara pesanan ringkas (SMS) di terima dari seorang wanita muda.

‟Mama, saya fikir sudah sampai masanya kita menutup aurat dengan sempurna. Marilah kita bertudung,” seorang anak perempuan memberi saranan kepada ibunya, pengasas kosmetik berjaya.

‟Apabila saya mahu berubah ke arah kebaikan di sisi Allah, terasa peritnya mengajak suami dan anak-anak untuk ikut serta,” luahan rasa isteri dan ibu yang tabah menanti perubahan suami dan keluarganya.

Hakikatnya, ramai belum bersedia untuk berubaha. Hati terasa berat, sukar dan takut dengan pelbagai perkara. Seorang kenalan takut di lebel, ‟macam perempuan bagus sahaja”.

Malah ada wanita berpendidikan tinggi, kerjaya yang bagus cukup bimbang untuk menjaga aurat dengan sempurna. Ketakutan utama terletak pada hati. Mereka bimbang kehilangan rakan terutamanya jika berlainan agama.

Ada juga takut bertudung atas nasihat pendandan fesyen rambut yang melabelkan rambut sebagai  ‟mahkota kecantikan wanita”. Simbol seumpama ini meresap ke minda mengatasi ketakutan siksaan api neraka. Mereka terpedaya walaupun pintar ketika menuntut.

Ada suami yang ”nakal-nakal” bimbang dengan ajakan isteri mengerjakan haji atau umrah. Mereka risaukan pandangan sinis rakan-rakan sealiran. Nun jauh di sudut hati, mereka masih berada di perjalanan kabur dan tidak mampu melihat dengan jelas.

Duhai wanita yang mahukan perubahan … ketahuilah, perubahan itu terlalu sukar jika empunya badan tidak bersungguh mahu melakukannya. Allah SWT telah nyatakan melalui ayat 53, surah al-Anfal yang bermaksud,

(Balasan) yang demikian itu, ialah kerana sesungguhnya Allah tidak akan mengubah sesuatu nikmat yang telah dikurniakanNya kepada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan (ingatlah) sesungguhnya Allah Maha mendengar, lagi Maha Mengetahui.

Jika ada kemahuan – InsyaAllah – ia menjadi lebih mudah. Bisiklah ke dalam hati sanubari,

Ya Allah … aku mahu berubah ya Allah. Kuatkanlah semangat daku.

Saya fikir, kita tidak perlu bertanya bagaimana jika dalam hati sendiri tidak mahu berubah. Mulut berkata YA tetapi hati sebenarnya tidak mahu.

Buanglah perkataan berputus asa. Teruskan mengajak diri dan mereka yang hampir. Berdoalah agar mereka yang kita sayangi akan berubah hati. Akhirnya ia urusan Allah SWT.

Berdoalah tanpa mengata. Berharaplah tanpa mencela. InsyaAllah … mereka yang kelihatan sayup jauh tiba-tiba berada di sisiNya. Bukankah Allah SWT sudah nyatakan melalui ayat 100, surah an-Nisaa’ yang bermaksud,

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Allah ya Allah … berhijrahlah keranaNya. Kita berubah semata-mata kerana Allah SWT, bukan untuk atau kerana sesiapa. Lalu hijrah keranaNya perlu dipertahankan sehingga akhir hayat. Lalu ikrar berhijrah kerana manusia selalunya tidak sampai ke mana. Realitinya nyata jelas. Ramai yang di lihat telah berubah tetapi berpatah balik ke belakang.

Duhai wanita yang bijaksana … perhatikanlah dengan mata hati yang terbuka bagaimana begitu ramai berubah apabila berada di Tanah Suci Makkah dan Madinah. Mereka tahu mana yang halal dan haram. Pakaian menutup aurat menjadi pilihan. Namun ia tidak bertahan lama. Sejurus mahu berlepas pulang, ramai yang sudah kembali asal.

Akhirnya … tanpa kita sedari, terciptalah fesyen menunaikan umrah, pakaian ke pejabat, baju basahan di rumah sehinggalah pakaian seragam solat. Ia bukan lagi pakaian yang disuruh Allah SWT sepanjang masa yang membolehkan manusia ke syurga. Malah ia jadi pakaian yang kelihatan sukar dan ganjil di mata masyarakat.

Duhai diri yang diberikan akal untuk berfikir … tentu sekali kita menyedari betapa sukarnya mahu berubah. Ia bukan kudrat kita semata. Perubahan memerlukan pertolongan Allah dengan izin Allah.

Hakikatnya, Allah SWT menguji kita dengan sedikit ketakutan dan permainan minda. Ujian itu memperlihatkan apakah kita berkata benar untuk mendekatkan diri kepadaNya atau hanya seorang pendusta.

Jika mahu melihat suatu perubahan berlaku maka pastikanlah orang pertama yang perlu berubah adalah diri kita. Benarlah firman Allah SWT melalui ayat 3, surah Al-Ankaboot yangbermaksud,

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta.

Akhirnya, bertanya kepada diri. Mahukah kita berhijrah dengan sungguh-sungguh hijrah. Jawapannya ada dalam hati.

Kami mohon keampunanMu ya Allah.

2 thoughts on “Berhijrah kerana Allah

  1. Hijrah bermula dari kemahuan dan kehendak sendiri.meluruskan semua niat kerana Allah untuk mencari redha Nya. Tiada siapa mampu mengubah jika diri sdri tidak mahu berubah…

Leave a Reply