Terkenang Ayah & Ibu

Ramai di antara kita telah kehilangan kedua ibu bapa. Saya juga begitu.

MasyaAllah, Subhanallah, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apabila seorang mati, putuslah amalannya kecuali tiga perkara, (iaitu): sedekah jariah, ilmu yang memberi faedah kepada orang lain atau anak yang salih yang berdoa untuknya”.

Hadis riwayat Muslim ini benar-benar menghambat minda saya apabila Allah memberi peluang untuk saya berfikir.

Anak merupakan anugerah Allah. Namun ujian ibu bapa adalah untuk membesar dan memastikan anak-anaknya menjadi anak yang soleh dan solehah.

Ia nyata tugas besar dan mencabar. Allahu Akbar, Abu Hurairah RA telah melaporkan, katanya Rasulullah SAW pernah bersabda, “setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah suci bersih. Kedua orang tuanyalah yang membuatnya menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi”.

Malah Rasulullah SAW pernah menyatakan sebagaimana yang dilaporkan oleh Tarmizi, “tiada pemberian daripada seorang ayah yang lebih baik daripada adab yang mulia”.

Akhirnya, selepas pemergian kedua orang ibu bapa – saya fikir – maka ujian kehidupan yang ada pada kedua-dua mereka pastinya berpindah kepada anak-anak yang masih hidup bagi menentukan ibu bapa mereka mendapat hubungan tiga perkara yang ditinggalkan selepas kematian.

Jika anak-anak benar-benar menyayangi ibu dan ayah, maka wajarlah mereka menjadi anak yang soleh dan solehah. Logiknya begitu!

Allah ya Allah … saya mahu bertemu kembali Ayah dan Wan di Firdaus.

Perkenankanlah.