Teh Tarik Kashmir

Teh Tarik KashmirMenemui adikku Ratna, sanak-saudara dan rakan-rakan yang dikasihi,
Semuga amal ibadah hari ini lebih baik dari semalam, InsyaAllah.

Ratna,
Musim sejuk bakal menjelma. Barangkali hujan semakin kerap dan lebat di Malaysia. Di Scotland, khabarnya musim luruh tengah kemuncak. Apabila sejuk memuncak..turunlah salji ke bumi bagaikan kapas-kapas ringan berterbangan.

Allahu Akbar! Lalu, kami terkenang teh tarik kashmir nukilan dari seorang sahabat ketika sama-sama di luar negara. Ia sudah tersiar di dalam buku BUKAN SEKADAR RESIPI. Sungguh, ia bukan sekadar resipi.

Resepi 44 Teh Tarik Kashmir

Berada di negara asing sentiasa membawa cabaran yang berbeza-beza. Berada di UK tentu sekali berbeza dengan kehidupan kami di Madinah al-Munawwarrah. Di Madinah, cabaran utama kami untuk berkomunikasi kerana dhaif berbahasa Arab. Penduduk tempatan atau pendatang yang lain pula tidak fasih atau tidak tahu langsung berbahasa Inggeris.

Sedaya upaya kami cuba berkomunikasi dalam bahasa Arab. Ia sangat sukar namun – menarik – tiada sesiapa yang mentertawakannya.
“Masyallah! Insyallah…kalamullah. Ana maklum,” mereka memberi motivasi.

Alhamdulillah!

Kawasan rumah kecil kami berhampiran Jabal Ohud dihuni oleh penduduk tempatan yang sangat tinggi budi bahasanya. Mereka sering menumpangkan kami jika terserempak dengan kami sekeluarga menunggu teksi ke Masjid Nabawi.

Komunikasi dua halanya mudah sahaja. Pemandu memberhentikan keretanya dan bertanya, “Ila aina? (mahu kemana?).”Jawapan kami, “Ila Haram.. (panggilan untuk masjid Nabawi).

Jiran sebelah rumah kami juga begitu. Sudah beberapa kali kami menerima pelbagai masakan Arab dari isterinya. Setiap kali bertukar masakan, balik-balik kami menggunakan perbualan yang sama. “Kayfa haluki ya Nadia?”. Jawapannya,”Ana bi khayr, wa al-hamdulillah. Wa kayfa anti?”. Jawapan saya,” Syukrillah. Alhamdulillah hirobbil alamin”.

Akhirnya kami sudahi dengan, “Shukran. Barakahllah hufiq.. illa liqo’..” Minggu hadapan perbualan seumpama itu berulang lagi membuatkan saya bertekad untuk lebih banyak lagi mempelajari vokab bahasa lughatul quran ini.

Namun ada sesuatu yang menarik tentang budaya sesuatu bangsa tidak kira sama ada mereka berada di UK, Madinah atau Malaysia. Ia berkaitan dengan minuman. Setiap bangsa atau keturunan mempunyai minuman kegemaran yang sama tetapi berbeza penyediaannya.

Misalnya, teh pudina di Madinah. Teh tarik di Malaysia. Manakala di UK terkenal dengan istilah English Tea. Masing-masing berbangga dengan corak penyediaan dan cara ia diminum. Malah ia turut diserikan dengan hidangan sampingan bersama minuman tersebut.

Allahu Akbar, ia ilham dan anugerah Allah yang berbeza-beza dikurniakan kepada hambanya supaya kita dapat menambah ilmu pengetahuan dan saling kenal-menganali di antara satu sama lain. Bukankah itu bukti tanda-tanda kebesaran Allah?

Saya teringat mengeteh yang sangat terkenal di kalangan warga dewasa di Malaysia. Mereka “mengeteh” di kedai kopi atau kini di Kopitiam. Saya sering terfikir dan bertanya-tanya beberapa persoalan, misalnya,

Benarkah “mengeteh” di kedai kopi rasanya lebih sedap?

Benarkah teh tarik di kedai kopi lebih enak rasanya berbanding di rumah?

Apakah di rumah sudah tidak enak lagi aroma tehnya?

Jika kesemuanya benar, kenapa?

Agak saya, barangkali kerana buihnya, rasa lemak manis dan aromanya. Benar, puas saya mencuba tarik teh susu buatan sendiri tetapi ia tidak pernah menjadi seumpama rasa dikedai kopi.

Pada suatu musim sejuk – semasa di UK – saya pulang dari kerja agak awal berbanding hari-hari biasa. Biasanya saya menunggu sehingga 3.15 petang dari tempat kerja dan terus menjemput Sara dan Azrai. Waktu pulang sekolah adalah pukul 3.30 dan Maghrib di sekitar 3.45 petang.

Hari itu saya harus menunggu mereka hampir 1.30 jam. Saya berjalan perlahan-lahan di deretan kedai sesekali masuk ke dalamnya untuk mendapatkan haba panas. Musim sejuk yang melampau. Masa dirasakan berjalan sangat perlahan. Tiba-tiba saya ditegur oleh seseorang,

“Sister, tunggu siapa?”

“Saya menunggu anak pulang dari sekolah”

“Tunggu anak? Eh, sekarang baru pukul 2.30 petang. Marilah ke rumah kami dahulu”

Beliau seorang kenalan dari Pakistan. Anak perempuannya sekelas dengan Sara. Suaminya juga sedang menjalani pengajian di peringkat PhD seuniversiti dengan suami.

Cuaca musim sejuk disertai angin bukanlah masanya untuk saya menolak perlawaan seseorang yang mulia sepertinya. Sejuknya menusuk ke tulang hitam. Benar, rumah kenalan itu letaknya beberapa blok dari kawasan sekolah.

Tiba di rumah, saya dipelawa masuk dan serta merta dikuatkannya ganggang pemanas di ruang tamu. Tanda hatinya penuh dengan keikhlasan. Sebelum beredar ke dapur, beliau berkata,

“Duduk sebentar.. saya buatkan awak teh Kashmir”

Saya teruja. Sebentar kemudian terhidu aroma teh memenuhi rongga hidung yang tadinya hampir tersumbat kerana kesejukan. Aroma manis lemak yang memikat. Di luar sedar, kaki saya melangkah ke dapur.

Maaf, saya ke dapur. Jangan susah-susah.. apa yang awak masak?

Oh, teh Kashmir. Kami orang-orang Pakistan merebus daun teh sehingga kembang di dalam periuk. Kemudian kami masukkan sedikit gula dan susu ke dalamnya. Matikan api agar susu tidak pecah lemak.

Beliau terus menunjukkan air rebusan teh yang sedang mengeleggak. Kemudian, beliau mengajar saya bagaimana memasukkan gula dan susu ke dalam air rebusan itu. Serta merta rebusan teh menjadi seperti teh susu. Lalu dicurahkan air itu sedikit ke dalam koleh besar. Diambilnya satu koleh lagi dan di tarik-tarik. Subhanallah, teh tarik!

“Kita minum di dapur sahaja” saya mencadangkan.

Rumah mereka sunyi sahaja kerana ke tiga-tiga anak mereka berada di sekolah. Di meja dapur terdapat adunan doh roti yang sudah dikepal-kepal. Di atas tungku dapur ada kari dhal bercampur lobak merah yang sedang terjerang. Di dalam dulang ada ketulan kecil kentang lecek seperti pegedel.

Saya menjadi sikaki sibuk bertanya pelbagai soalan. Bagaimana membuat itu dan ini. Tidak sedar jam hampir menunjukan pukul 3.30 petang. Tiba-tiba suami beliau muncul memberi salam. Disambutnya suami dengan teh tarik yang panas meruap. Si suami bersuara,

Sister, awak tunggu di sini. Saya pergi ke sekolah mengambil anak-anak. Jangan bimbang, saya akan membawa suami dan anak-anak awak datang ke sini. Awak semua mesti makan malam di sini.

Saya terkedu. Tidak sempat menolak kerana beliau yang membuat keputusan. Sementara beliau meninggalkan kami, isterinya pantas menggelek dan membakar roti nan di dalam ketuhar. Ketulan kentang dicelup telur dan digoreng seperti pegedel!

Serentak, dipanaskannya kuali kecil dan dimasukkan sedikit minyak. Ditumisnya bawang besar yang dibelah empat dan lada kering. Bahan goreng tadi dicurahkan bersama minyak ke dalam kuah dhal. Aroma kuah dhal meruap-ruap.

Dalam masa lima belas minit, suami dan anak-anak kami muncul bersama anak-anak mereka. Selepas anak-anak diminta mencuci tangan dan muka, kami dipersilakan makan. Ia benar-benar menyelerakan. Sambil menghadap hidangan kami bertukar-tukar cerita tentang budaya. Kenalan tersebut menyatakan mereka ada membawa video tentang budaya mereka dan mempelawa kami menontonnya.

“It’s okey brother..”suami menggelengkan kepala tanda menolak.

Usai solat maghrib berjemaah, kami dijamu pula dengan ladhu iaitu sejenis pemanis mulut. Allahu Akbar, kami kekenyangan. Ia suatu nikmat yang tidak terduga. Lantas kami memohon izin untuk pulang. Namun diarahkan kami naik ke bahagian atas rumah mereka.

“Brother, it’s OK. This way. Come, we’ll show you”

Rupa-rupanya mereka mahu menunjukkan video adat istiadat perkahwinan orang Pakistan. Setiap kali kami menggelengkan kepala dan menyatakan, “It’s okey brother,” ditukarnya video lain pula. Akhirnya kami terpaksa menolak keras. Menganggukkan kepala dan berkata;

“No. Thank you brother. We have to go.”

Barulah kami dilepaskan pergi. Subhanallah! Masyallah! Tabarakallah! Begitulah jadinya jika tidak faham budaya dan bahasa.

About rozaroslan

Living in Madinah
This entry was posted in Masakan, Muhassabah. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>