Bukan Dari Anggur

Serbat anggur memang enak. Ia mempunyai khasiat yang banyak. Namun serbat anggur bukan segala-galanya. Ia mampu menghilangkan haus dan mempunyai gizi untuk badan.  Manusia tidak sekadar tulang dan saraf.  Manusia tidak sekadar darah dan daging.

Manusia milik jiwa dan jiwa perlukan santapannya sendiri. Manusia miliki hati dan hati perlukan penyucian. Anggur tidak mampu menghilang kehausan jiwa. Serbat anggur tidak mampu menggerus karat dan jelaga yang menebal pada hati manusia. Segala macam nafsu amarah bersarang dalam jiwa manusia yang sakit.

Penyakit hati kadang kala tidak pernah disedari orang. Penderita penyakit hati terus enak bergerak ke sana sini.  Kerenah hati mempunyai penawar yang berlainan.

Maka penawar bagi penyakit hati itu tidak lain daripada petunjuk, hikmah dan ilmu daripada Allah jua.  Puisi yang diungkapkan oleh Imam Abd al-Rahman bin Abdullah Bilfaqih Ba Alawi telah menyentuh perkara ini.  Dinukilkan puisi itu seperti di bawah :

                “Penawar bagi setiap penyakit dan dosa

                Dari kurnia Yang Maha Mulia, bukan dari anggur

                Melainkan dari petunjuk, hikmah, dan ilmu

                Yang sirnakan segala keraguan dan kesulitan.”

[Petikan  daripada ‘Al-Rashafat : Percikan Cinta Para Kekasih’ oleh Ismail Fajrie Alatas]

 Segala petunjuk yang benar itu anugerah Allah. Ini satu jaminan untuk mencapai kesempurnaan hidup di dunia dan akhirat. Inilah benteng segala krisis kemanusiaan.

Hikmah juga anugerah Allah dalam ruang lingkupnya begitu luas. Ilmu membawa kepada kebijaksanaan dan mampu menembus pelbagai macam rahsia kehidupan dengan lapis-lapis tafsiran dan makna.  Nanti akan ditemui hikmah kejadian manusia melalui ilmu yang mendalam dengan bantuan firman Maha Bijaksana. Menolak firman Allah membawa kepada kesesatan yang nyata.

Tembok keraguan mesti robohkan dengan kebenaran ayat-ayat Tuhan. Semestinya yang batil lambat laun akan berkecai. Selagi manusia dibelit oleh keraguan akidah, selama itulah manusia dililit oleh kesulitan dalam memahami matlamat sebenar kehidupan.

Manusia mampu mencerakin kehidupan di dunia, tetapi manusia gagal mengetahui kehidupan di akhirat tanpa perkhabaran  wahyu daripada Allah.

Segala penyakit hati tidak dapat diubati oleh secangkir serbat anggur.

Mafhum Firman Allah : “Allah memberi hikmah (kebijaksanaan atau ilmu yang berguna) kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya (menurut aturan yang ditentukan-Nya). Sesiapa  yang diberikan hikmah itu, maka sesungguhnya dia telah diberikan kebaikan yang banyak. Hanya orang yang berakal sahaja yang dapat mengambil pengajaran.” (Mafhum Surah Al-Baqarah [2]:269).

Wallahu a’llam.

Wassalam.

[Darma Mohammad]