‘Duhai Kekasih’: Kata Penangis

Sekian lama hidup dalam tawa, manusia tetap rasa sebentar.  Dalam sebentar itu pun manusia tidak cuba mencari ruang untuk ‘meratapi diri’. Benar, tawa lebih enak bagi sebilangan orang. Menangis satu hal yang dipandang buruk dan mencerminkan kelemahan jiwa.

Hidup ini bersegi-segi. Amalan hidup berpetak-petak. Oleh sebab manusia tidak lekang daripada melakukan kesalahan, maka penyesalan harus mengisi satu juzuk daripada kehidupannya.  Di sinilah insan mulia mengembalikan kekuatan melalui titik-titik air mata. Ini dipandang baik.

Rahsia penyucian jiwa yang ampuh antaranya ialah air mata. Air mata penyesalan, air mata keinsafan, air mata penyerahan diri kepada Allah Al-Ghaffar (Maha Pengampun).

Para penangis menangis kerana sebab-sebab di atas merupakan insan terpilih, lantaran orang yang berjiwa keras tidak mampu melakukannya. Perhatian apa yang dialami oleh Imam Syafie rahimahullah di dalam hidup beliau. Beliau mengadukan “Duhai Kekasih!” kepada Rabbnya.

Ini maksud petikan sebahagian puisi As-Syafie rahimahullah seperti yang dikutip oleh Salman Al-Audah :

                “Bagus sekali seorang yang mengenal-Mu yang menangis meratap

                Kerana begitu sedih, matanya meluapkan air mata darah

                Di kala malam membentangkan kegelapan

                Dia meratapi diri kerana begitu takut

                Fasih di kala berzikir menyebut Rabbnya

                Namun bisu di kala menyebut siapa pun selain-Nya di antara para manusia

                Teringat masa-masa muda

                Teringat dosa-dosa yang dilakukan di kala itu kerana kebodohan

                Sedih  selalu mendampingi sepanjang siang hari

                Dan di kala malam terasa gelap , dia tidak terlelap dan selalu bermunajat

                Dia mengucapkan,”Duhai Kekasih! Kaulah yang ku pinta dan yang ku damba”

                                (Dipetik daripada ‘Hidup Bersama Allah s.w.t’ oleh Salman Al-Audah, terjemahan Nur Thairah Syamsuddin)

Kesedihan, ratapan, tangisan dan air mata kerana takut akan azab Allah dianggap satu perkara yang baik. Ini antara tanda orang yang mengenal Allah. Lalu malam baginya, bukan waktu untuk sedap-sedapan dengan mimpi, tetapi bermunajat  kepada Tuhan.

Hidup ribuan segi dan amalan ribuan petak. Semuanya menjurus kepada kesatuan matlamat yakni menuju Allah dan mendapat reda-Nya. Waktu tertentu jadilah seorang penangis.

Mafhum Firman Allah : “Maka patutkah kamu merasa hairan terhadap perkhabaran al-Quran ini (sehingga kamu mengingkarinya. Serta kamu tertawa (mengejek-ejek), dan kamu tidak mahu menangis (menyesali kesalahan kamu serta takutkan balasan buruk yang akan menimpa kamu)?” (Mafhum Surah Al-Najm [53]: 59 dan 60)

Wallahu a’llam.

[DARMA MOHAMMAD]