Badut dan Kebahagiaan

badutSi Badut tugasnya membahagiakan orang terutamanya kanak-kanak. Ramai yang menjadikan ia sebagai kerjaya samada sepenuh masa atau secara sambilan.

Mereka cuba membuat orang terhibur dengan persembahan mereka. KPInya mudah, jika hadirin gembira maka beliau akan dijemput lagi.

Sabtu lalu, si Badut telah hadir ke majlis kesyukuran hari jadi setahun cucu saya yang sulung, Harith Shah. Anak-anak kecil dan kanak-kanak bergembira dan keriangan dengan telatah beliau. Mereka mendapat hadiah dari Si Badut. Harith Shah pula sangat suka bercampur geram sehingga meramas mencabut  hidung Si Badut yang merah bulat comel itu.

Si Badut ini mempunyai kemahiran membentuk belon menjadi karaktor-karaktor kartun yang menarik dan disukai mereka. Juga, beliau mahir membuat lawakan selamba, spontan dan mengusik hati menyebabkan makchik-makcik dan nenek-nenek yang sedang serius semuanya bergelak ketawa ria.

Menjadi seorang badut adalah kerja sampingan Shamsul di hujung minggu.

Membuat orang gembira akan memberi kegembiraan kepada saya juga. Tambahan lagi mendapat rezeki yang baik. 

Seandainya pada hujung minggu tiada jemputan saya akan menjadi Si Badut di rumah sakit ataupun rumah orang tua. Sekurang-kurangnya saya boleh kurangkan kesedihan dan kemurungan persakit dan orang tua disitu.

Saya suka melihat mereka kembali  gembira. Secara tidak langsung saya akan rasa hilang stress dan kepenatan berkerja di pejabat .

Si badut melihat banyak buku-buku di atas meja lalu berkata kepada saya, 

“saya suka membaca, bolehkah saya beli buku Bahagia Berganda dari awak?” 

“Tidak boleh!” Jawab saya. Sambil senyum saya berkata, “saya akan hadiahkan awak buku ini dengan syarat awak bergambar dengannya?”

Boleh saja. Saya suka dengan buku ini dan gembira bergambar dengannya.”

Allah akan sentiasa menolong Shamsul selama dia menolong saudaranya! Juga, saya berdoa semoga Si Badut ini memperolehi kenikmatan kehidupan yang lebih baik lagi selepas membaca Bahagia Berganda.